Vit chokladkaka med härlig citrus

, , Inga kommentarer
Min mamma delar födelsedag med Ölkultur med David & Fredrik, dvs igår, och när man fyller år ska det såklart serveras kaka. Jag slog upp en bok som jag nästan alltid bläddrar i när det är dags att baka något, nämligen Kladdkakor av Maria Öhrn, som har massor av enkla och goda recept på mer eller mindre kladdiga bakverk. Mamma älskar citron i bakverk, så det fick bli en vit chokladkaka med både citronsaft och rivet citronskal i. Den blev härligt citrusfräsch och hade en underbar konsistens, fast men ändå krämig och som nästan smälter i munnen.

Jag skulle köra bil igår och drack bara alkoholfri cider till efterrätten, men ska det vankas öl tror jag faktiskt att en vetebock kan funka och numera finns ju Aventinus på bolaget. Har man någon god barley wine i gömmorna, eller planerar i god tid och beställer hem något, t ex Nils Oscar Barley Wine som kan beställas flaskvis på bolaget, så lär det bli en härlig kombination också. Kan man tänka sig något annat än öl till vill jag rekommendera en fransk cider, t ex Boulard Cidre de Normandie Brut eller ett vitt dessertvin.



100 g vit choklad
100 g smör
2 dl strösocker
150 g lättkesella
2,5 dl vetemjöl
saft och skal från en halv citron
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Smörj och bröa en form med löstagbar kant och värm upp ugnen till 200 grader. Smält chokladen i ett vattenbad och smöret i en kastrull. Rör ihop socker och kesella till en jämn smet och tillsätt sedan det smälta smöret och chokladen och blanda ihop allt ordentligt. Blanda i det rivna skalet och saften från citronen. Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en egen bunke och rör sedan ner stegvis i smeten. Häll upp allt i formen och grädda 25 minuter långt ner i ugnen. Kakan kommer att svälla upp ganska mycket och sedan sjunka ihop när man tar ut den ur ugnen. Vi härmade bilden i boken och dekorerade med jordgubbshalvor ovanpå gräddklickar och citronmelissblad instuckna i grädden för att efterlikna jordgubbarnas blast. Jordgubbarna så här års var väl dock ingen höjdare smakmässigt förstås, men det blev ju fint.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar