En lååång, men förjävla kul helg har kommit till ända och det enda som återstår av städningen är att panta "lite" tomglas och burkar. Hårdrocksfestivalen Rockstad: Falun har varit huvudattraktionen och runtomkring det har det druckits en hel del öl, av väldigt varierande kvalitet. Det här inlägget handlar dock om rätt mycket annat än bara öl, så har jag i alla fall varnat dig. För min del började helgen redan i onsdags då Joran, en kompis från Nederländerna, anlände till mitt residens för att ...
På tiden att recensera en av de böcker som jag beställde för några veckor sen. Först ut blir Tasting Beer: An insider's guide to the world's greatest drink av Randy Mosher. Vad boken handlar om bör vara ganska uppenbart. Det kanske låter som en bok som är främst för någon som precis börjat intressera sig för öl, men jag vill påstå att den är så djuplodande att du ska vara rätt bra påläst för att inte boken ska leverera nya fakta till dig som läsare. En hel del information till mitt inlägg om smaksinnet ...
Ja, jag försökte mig på att göra falafel till middag men själva falafelbullarna blev inte helt estetiskt lyckade. De blev ändå rätt så goda och det blev riktigt trevligt ihop med en Sigtuna Sommar Wit. Jag kan nog säga att det är den godaste witbier jag har druckit, fast det kanske inte är så jättesvårt då jag bara druckit 3-4 andra i den stilen vad jag kan komma ihåg. Kryddig med fräscha citrussmaker och en lätt syra samt en svag brödighet utan att bli så där degig som jag tycker Hoegaarden kan ...
Fram tills förra sommaren fanns det, till min kännedom, ingen pub eller restaurang här i Falun som erbjöd något särskilt i ölväg. I bästa fall kanske det fanns omkring 20 öl att välja på och då utgjordes öllistan av tjeckiska, tyska och svenska lager och några engelska ales. Det blev liksom inte mer spännande än Old Speckled Hen på flaska eller en halvbra upphälld Guinness. Med lite tur kanske man kunde hitta någon belgare också. Men så hände någonting i slutet av förra sommaren. Först slog Pitcher's ...
När jag var liten fick jag lära mig hur olika delar av tungan känner av olika smaker, illustrerat av en slags tungkarta. Jag verkar knappast ha varit ensam om att ha fått lära mig detta och det verkar som att det fortfarande är accepterat som en allmän sanning. Det är emellertid bara en seglivad myt, vi känner alla smaker i alla smaklökar, över hela tungan. Dessutom har vi faktiskt smaklökar på insidan av kinden och i gommen, men de är väldigt få jämfört med hur många vi har på tungan. Förutom ...
Med varmt väder och solsken följer automatiskt att grillarna börjar plockas fram, och det finns väl egentligen ingen poäng i att försöka stå emot. Grillat är gott, och det är sällan svårt att hitta passande öl. Årets grillpremiär för mig skedde i lördags, men det var lite av en fuskvariant med färdigmarinerat grillspjut, halvfärdig potatisgratäng på påse som man bara behöver klämma ut i en form och stoppa in i ugnen samt beasås på burk. Ölen jag drack till var om möjligt ännu mindre spännande, ...
Resan, del 4: Odense och ölfestivalen i Köpenhamn
Tretton timmars nattågsresa tog mig från Amsterdam till Odense. Vid tyska gränsen kom det ombord tyska poliser, som var lika stereotypa som tysk öl, för en passkontroll. Varför är kraftig tysk brytning så rolig egentligen? En av mina bästa vänner pluggar numera i Odense och jag var förstås där för att besöka honom, men lite ölshopping hann jag med ändå. Öl från GorumetBryggeriet och några ...
Resan, del 3: Amsterdam och en gnutta Utrecht
Egentligen svängde jag förbi Nijmegen också, men där hinkade jag bara i mig en massa Grolsch med en gammal hårdrockspolare och det är väl inte mycket att skriva om på en ölblogg. Första dagen i Amsterdam bjöd också bara på öl i stil med Jupiler, Heineken och några andra lager jag inte ens minns namnet på. Men så var det ju Queens Day och då är det bara att ställa finölen åt sidan, klä sig i så mycket oranget man bara kan hitta och ge sig ut bland miljontals andra människor på Amsterdams gator och ...
Nästa anhalt var Antwerpen, med den mer eller mindre legendariska baren Kulminator som den stora huvudattraktionen för mig. Kulminator är ett sådant ställe som väl alla ölnördar drömmer om att besöka någon gång under sitt ölmarinerade liv, och gör man inte det så borde man börja göra det. Men jag kom tidigt till Antwerpen, och solskenet hälsade mig välkommen. Det gjorde också min värd Ellen, som inte helt oväntat bodde på översta våningen (en gemensam egenskap för alla ställen jag bodde på under ...
De första tre dagarna av min lilla resa spenderades i Bryssel, följt av en dag i Antwerpen. I bägge städerna hade jag hittat värdar att bo hos genom CouchSurfing, ett nätverk där man erbjuder andra medlemmar att bo hos en när de reser och då samtidigt kan hitta andra medlemmar att bo hos när man själv reser. Mycket trevligare att bo hemma hos någon än att bo på hotell eller vandrarhem tycker jag. Dessutom är det gratis vilket i det här fallet betydde mer pengar över till god öl. I Bryssel bodde ...
De 22 ölen i resväskan och deras inköpsställen
Gårdagens lilla redogörelse (skryt?) över alla druckna under resan till Belgien, Nederländerna och Danmark fortsätter nu med ett inlägg om vilka öl jag hittade i resväskan när jag kom hem igår. Tjugotvå till antalet var de. Dubuisson Bush Triple Ambrée Fantôme Saison Cantillon Cuvée Saint-Gilloise Cantillon Grand Cru Bruocsella Cantillon Kriek Cantillon Iris Nögne Ö Imperial Stout ...
Så var man återigen tillbaka i hemmets trygga vrå efter två veckor på resande fot. Som ni kanske förstår av rubriken har jag hunnit prova 70 olika öl på resan (egentligen några fler, men det är så många jag har anteckningar om) och för ikväll tänkte jag nöja mig med att lista dem så kommer mer inlägg om själva resan senare i veckan, bland annat om en mycket trevlig "cuisine de biere"-upplevelse. De 70 öl jag druckit under resan är i kronologisk ordning: Cantillon Gueuze Cantillon Kriek De Dolle ...